Over de Proevtuin

Wat

De Proevtuin is een initiatief waar Nieuwegeinse inwoners, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en dagbesteding gezamenlijk een ecologische voedseltuin  onderhouden en uitbreiden in het Natuurkwartier in Park Oudegein. Dit initiatief is in 2016 gestart. De Proevtuin bestaat inmiddels uit 16 bedden en een fruitdoolhof, daarnaast zijn op het terrein ook een composthoop en waterpomp aangelegd.

Ontmoetingsplek

De Proevtuin is een ontmoetingsplek waar de diverse doelgroepen de handen uit de mouwen steken in de tuin en activiteiten rondom de tuin organiseren. Hierbij is het de bedoeling de verschillende onderdelen van het Natuurkwartier met elkaar te verbinden. Denk hierbij aan kookworkshops, het Lentefeest en de Duurzaamheidsmarkt en een  oogstfeest.

Wie

De Proevtuin wordt onderhouden door cliënten en begeleiders van Reinaerde, en door vrijwilligers. Wil je ook een keertje kijken of meehelpen in de Proevtuin? Dat kan, je bent altijd van harte welkom op zaterdag van 10:00 – 13:00 uur. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op via e-mail.

De huidige samenwerkende partners die de Proevtuin mogelijk maken zijn Stichting Duurzaam Nieuwegein, Stichting Reinaerde, Wijkplatform Centrum-Merwestein, Provincie Utrecht via Groen doet Goed en diverse donaties van particulieren.

Het bestuur van Stichting de Proevtuin is eindverantwoordelijk is voor de tuin. Zij worden hierin bijgestaan door een kerngroep van vaste vrijwilligers en medewerkers en clienten van Reinaerde.
Het Oranjefonds maakte in 2016 de Proevtuin mede financieel mogelijk met een subsidie vanuit het programma ‘Groen Verbindt’.

De naam

De naam De Proevtuin is ontstaan vanuit het idee dat de tuin een proeftuin is waarin niet alleen geëxperimenteerd wordt met nieuwe samenwerkingsvormen, maar ook met het zo duurzaam mogelijk voedsel verbouwen en voorlichting hierover. Omdat dit voedsel natuurlijk geproefd moet worden, werd de f een v.

De locatie

De Proevtuin bevindt zich achter het Milieu Educatiecentrum, naast de Vlindertuin, waar het ooievaarsnest staat.