Over de Proevtuin

Wat

De Proevtuin is een initiatief waar Nieuwegeinse inwoners, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en dagbesteding gezamenlijk een biologische voedseltuin gaan maken en onderhouden in het Natuurkwartier in Park Oudegein.

Ontmoetingsplek

De Proevtuin zal een ontmoetingsplek worden waar onder deskundige begeleiding de diverse doelgroepen samenwerken en activiteiten rondom de tuin zullen organiseren, zoals kookworkshops en een oogstfeest. Hierbij is het de bedoeling de verschillende onderdelen van het Natuurkwartier met elkaar te verbinden. Denk hierbij aan kookworkshops, het Lentefeest en de Duurzaamheidsmarkt en het oogstfeest.

Wie

De huidige samenwerkende partners die de Proevtuin mogelijk maken zijn Stichting Duurzaam Nieuwegein, Stichting Reinaerde, Stichting de Wending, WIJ3.0, Wijkplatform Centrum-Merwestein en Wijkplatform Hoogzandveld- Zandveld-Lekboulevard. De inwonersvertegenwoordiging is verenigd in Stichting de Proevtuin die eindverantwoordelijk is voor de tuin. Zij worden hierin bijgestaan door een kerngroep die bestaat uit Stichting de Wending en Reinaerde (groenbeheer). Het Oranjefonds maakte in 2016 de Proevtuin mede financieel mogelijk met een subsidie vanuit het programma ‘Groen Verbindt’.

Foto van Proevtuin team

De naam

De naam De Proevtuin is ontstaan vanuit het idee dat de tuin een proeftuin is waarin niet alleen geëxperimenteerd wordt met nieuwe samenwerkingsvormen, maar ook met het zo duurzaam mogelijk voedsel verbouwen en voorlichting hierover. Omdat dit voedsel natuurlijk geproefd moet worden, werd de f een v.

De locatie

De Proevtuin bevindt zich achter het Milieu Educatiecentrum, naast de Vlindertuin, waar het ooievaarsnest staat.