Aanleg fruitdoolhof deel 1 …

Zaterdag 17 februari

We zijn gestart! Deze zaterdag hadden we het niet beter kunnen treffen met het weer. Het was koud maar niet te koud, het zonnetje scheen lekker en de grond was niet te bevroren. Dus konden we beginnen met de voorbereidingen en aanleg van het fruit doolhof (zie het bericht van 15 februari). 

Dat betekende:

  • Eerst maar eens bepalen waar het doolhof precies moet komen. We hebben dus de lengte en breedte van het doolhof eerst uitgezet met lijnen met markeringen om de meter.
  • Vervolgens het patroon bepaald van het ontwerp. Met paaltjes, gemaakt van wilgen takken die er volop liggen na een snoeibeurt eerder in het jaar, genummerd en wel aangegeven waar straks de paaltjes moeten komen die het doolhof gaan vormen en waartussen dus de fruitstruikjes moeten worden geplaatst. Je moet dat voor je zien als twee van ons het veld in gaan met het mantra 3,2 en 4,7 (3,2 meter over de korte zijde, 4,7 meter over de lange zijde). Meter voor meter komt het veld vol te staan met genummerde paaltjes. 122 in totaal!
  • Vervolgens met touw het patroon van het ontwerp weer uitzetten tussen die paaltjes. En ja, toen konden we het natuurlijk ook niet laten om het doolhof alvast een keer uit te testen. Het is te doen!
  • En vervolgens zijn we ook aan de volgende klus begonnen: het spitten van het patroon waar we straks de struikjes gaan planten. Twee schoppen breed moet voldoende zijn maar dan nog is het een hoop spitten! En omdat de grond niet overal even onkruid vrij is op dit moment verschild het ook nogal in welk deel we aan het werk zijn. De komende weken hebben we dus nog wat doen!

Update 20/2: De activiteit tijdens de voorjaarsvakantie (27 februari t/m 1 maart) gaat NIET door. De weersvoorspellingen zorgen ervoor dat we niet kunnen planten. NLDoet (10 maart) gaat wel door, maar dat zal dan vooral de aanleg van het doolhof zijn: spitten en palen de grond in! Maar het gaat helemaal goed komen. Zeker als je ons komt helpen! Op deze dagen ben je van harte welkom om te helpen spitten of om een struikje te komen planten! Dat laatste is ook zeer geschikt voor de kinderen dus kom gerust langs! Mogelijk komt er een nieuwe dag voor de kinderen om te planten dus houd deze site in de gaten!