De eerste appeltjes

De Proevtuin is zoals jullie weten een ecologische voedsel tuin. Over het algemeen heb je hier kunnen lezen over onze ervaringen met het verbouwen van verschillende soorten groenten. En natuurlijk hebben we het fruit doolhof aangelegd, waar we natuurlijk ook nog steeds heel erg trots op zijn.

Maar er is nog iets dat we al van vrij vroeg na het ontstaan van de tuin hebben gedaan. Het eiland waarop de tuin is aangelegd in het Natuurkwartier is zo goed als rechthoekig. Op een hoek staat een hele oude boom, ik moet hier even schuldig blijven over de soort. Maar we hebben bij de vroege aan;eg van de tuin eigenlijk al besloten om op alle hoeken een boom te willen. Dus hebben we 2 jaar geleden op alle drie de andere hoeken jonge appelboompjes te planten.

En daar zijn u de eerste resultaten zichtbaar: Appels!

Het grappige is dat ook in het fruitdoolhof een aantal boompjes staan. Die zijn dus jonger, maar hebben dit jaar ook al direct in bloei gestaan. Dus ook daar komen de eerste appels al aan de boom:

Ze zijn nog klein, maar hopelijk kunnen we er later deze zomer letterlijk de vruchten van plukken. En dan wordt onze uitdaging om de bomen op de juiste manier de snoeien zodat we ook volgende jaar weer bloeiende en vruchtbare bomen krijgen ;-).

De rest van de tuin

Uiteraard zijn we de afgelopen weken ook hard aan het werk geweest in de rest van de tuin. Ondank storm en regen doen de meeste gewassen het redelijk tot goed. Uiteraard hebben we een paar mooie weken aardbeienoogst mogen beleven en inmiddels doen ook de erwten, kapucijners en sugersnaps het goed. En het lijkt een heel mooi jaar te worden voor de aardappelen, als de planten boven de grond een maat zijn voor wat er in de grond gebeurd.

Maar we hebben ook meer successen. Om te beginnen hebben we dit jaar meer succes met de broccoli. In ieder geval zijn dat nu volwassen planten geworden door ze iets meer voor te kweken en langer onder bescherming van een tunneltje te houden. De planten werden inmiddels te groot voor onder de tunnel. Dat heeft voor een van de planten toch weer tot gevolg dat die is aan gevreten dus nu hebben we er toch maar weer gaas boven gespannen. Maar er is meer. Ook de rode kool zijn volwassen planten geworden en het begin van een kool wordt zichtbaar. En last but not least hebben we nu twee soorten artisjok achtigen aan het groeien gekregen. Hopelijk gaat ons dat volgend jaar een oogst opleveren!

Sommige groeten hebben het dit jaar wat minder of wat minder makkelijk gedaan dan voorgaande jaren. Dus gourgette, pompoen en komkommer is nog minder ver dan voorgaande jaren. Hopelijk wordt dat in de rest van de zomer anders en halen we dat alsnog in. We zijn optimistisch gestemd!