Doolhof met fruit, een pomp en meer …

Zondag 13 mei 2018

We zijn inmiddels weer een aantal weken verder. En wat is er veel gebeurd!

FruitDOOLHOF

Om te beginnen even een update over het

Fruit in doolhof 1

fruitdoolhof. De afgelopen weken hebben is het doolhof echt vol in het groen gesprongen. De meeste soorten doen het goed en zijn al vol in het groen. En, zoals je op de foto’s kunt zien ook zijn er sommige soorten ook al de nodige fruit aan het produceren.

Fruit in doolhof 2

Daarnaast hebben we weer een stap gezet in het trekken van de ijzerdraden. Want dat is ook wel hard nodig, als de struiken echt gaan uitlopen moeten we ze wel kunnen vastzetten. En zonder die ijzer draden fungeert het ook nog niet echt als een doolhof. We zijn er nog niet, maar alleen de buitenste twee ringen van het doolhof moeten nog. En …. de beukhaagjes hebben we inmiddels ook gepland. Twee soorten, een rood/bruine en een groene soort, die een week nadat ze zijn gepland ook al uit beginnen te lopen. De peer heeft nu dus een steeltje EN blaadjes.
Conclusie: Het fruit begint te groeien en het fungeert bijna als een doolhof: we komen in de buurt van een fruitdoolhof.

Dan de tweede prestatie van onze vrijwilligers: de aanleg van een waterpomp. De tuin heeft natuurlijk wel eens wat extra water nodig, zeker wanneer het nog om jonge plantjes of net nieuwe aanplant gaat zoals in het doolhof. De meeste van onze vrijwilligers hebben er niet zo’n probleem mee om gieters te vullen aan de slootkant.

Waterpomp in actie

Maar nu we ook een structureel aan de weg timmeren met de begeleiding van kinderen van de BSO kunnen we dat eigenlijk niet verantwoorden. Bovendien is het ook voor onze vrijwilligers wel prettig als dat op een veilige manier kan. Dus hebben we een heuse waterpomp geïnstalleerd. Uiteraard een handpomp, doelstelling van de Proevtuin is immers ook om alles op een verantwoorde en duurzame wijze te doen en dat betekent ook dat we zo weinig mogelijk machinaal willen doen. En we zijn heel blij met het resultaat!

Door alle werk voor de BSO en het doolhof heeft het werken in de rest van de tuin er een beetje onder geleden. Dat is niet erg, we hebben inmiddels wel wat gezaaid (uien, peen, prei) maar we willen we de komende weken nog wel het een en ander bereiken. Daarom heeft een van onze vrijwilligers nu een filiaal (;-) van de Proevtuin in eigen huis door het een en ander voor te zaaien.

Filiaal

Dat ziet er best leuk uit (quote: nog nooit zoveel groen in huis gehad) maar hopelijk gaat ons dat ook nog een mooie oogst komkommers opleveren. En de afrikaantjes zijn vooral een natuurlijke bestrijdingsmiddel

Eerste aardbeien

van wormen, die wel wel hard nodig hebben in onze tuin maar die moeten niet de groenten opeten …).

Gelukkig gaan sommige dingen in de tuin ook wel gewoon door. De aardbeienplantjes die we voor de winter hebben gestekt en verplaatst (vanwege de wisselteelt

) groeien inmiddels prima nu de lente echt op gang is gekomen. De eerste (nog erg groene) aardbeien zijn al gesignaleerd dus hopelijk kunnen we daar de eerste (van hopelijk meer oogsten dan vorig jaar) vruchten van plukken!

 

Dat we minder voor gezaaid en gepoot hebben dan we eigenlijk zouden willen proberen we stukje bij beetje in te halen. Zo werken we in ieder geval op tweede pinksterdag ook weer inde tuin. Maar we kunnen ook best wat handjes gebruiken. Dat kan variëren van iedere zaterdag ochtend tot eens in de zoveel tijd als het jou uitkomt. Ons maakt het niet uit, alle hulp is welkom. Wil je meer weten, kom dan op zaterdagochtend eens langs of op 3 juni aanstaande op het lentefeest/duurzaamheidsmarkt in het Natuurkwartier!

Wat verder opvalt: alles groeit weer als een tierelier, ook wat je niet wilt of

Genummerd paaltje groeit!

niet verwacht. Dus het gras en onkruid groeien veel harder dan we kunnen bijhouden al doen we ons best de tuin en het doolhof er een beetje netjes bij te laten staan. En stukjes waarmee we het doolhof in eerste instantie hebben uitgezet met lijntjes waren ook nog verre van oud. Dus daar kunnen zomaar blaadjes aan komen waar je dat niet meer zou verwachten….

Oh ja. De ooievaars zijn weer aan het broeden.