Droogte …

Het is echt wel lang geleden dat we hier van ons hebben laten horen. Je zou bijna gaan denken dat de Proevtuin niet meer bestaat. Niets is minder waar! Dus daarom snel een update.

Het belangrijkste thema van de afgelopen maanden in de Proevtuin is net als in het ‘echte’ leven: de droogte en de hoge temperaturen. Om met dat laatste te beginnen: we denken nog niet na over gewassen die bij dit soort temperaturen horen. Maar je zou bijna gaan denken dat het de moeite kan gaan lonen om soorten te gaan kweken die juist van hoge temperaturen houden. Dit jaar hebben we dat nog niet gedaan en we denken dat het ook nog te vroeg is om nu al de om de omslag te maken. Maar het is wel iets dat de komende jaren ook voor de tuin een rol kan spelen. In ieder geval had het ook al invloed op ons. Door soms wat vroeger te beginnen vermeden we de ergste warmte rond het middag uur.

Komkommers en courgettes (van de BSO)

Een van de soorten die het in ieder geval prima doen met deze temperaturen zijn de komkommers, je weet wel die we in ons filiaal bij een van de vrijwilligers voor gezaaid hadden. In alle soorten en maten en vormen dat wel. Maar in tegenstelling tot supermarkten zijn wij sowieso niet zo eenkennig als het gaat om de vorm. Hoewel dit

komkommer door gaas gegroeid

natuurlijk wel een beetje oppassen is:

En dan de droogte. want los van dat het erg warm was de afgelopen weken was voor de gewassen, en dus ook voor de Proevtuinders, de droogte de grootste uitdaging. Dat betekende dus voor ons: heel veel water geven!. Met alle bedden waar we met vrijwilligers en de BSO samen nu actief planten hebben staan en het doolhof met alle fruit struikjes hebben we letterlijk honderden liters water per keer nodig. En dat een paar keer per week want anders is het nog een druppel op een gloeiende plaat!

een oogst

Maar al met al mogen we best trots zijn, want hoewel veel planten het zwaar hebben gehad en sommige er echt niet tegen konden, is het toch gelukt om stukje bij beetje weer wat meer te oogsten. Zoals gezegd de komkommer doet het prima met deze temperaturen en ook de courgettes en pompoenen beginnen nu weer te komen. Uitdaging waren wel de wortelen en de bieten. En ook de voor gezaaide  broccoli, spruiten en andijvie hebben we lang uit de tuin geweerd (omdat we dachten dat het overplanten in die hitte toch zou mislukken. Inmiddels staan ook die in de tuin. Nu komt ook daarvoor het gevecht of ze het gaan overleven.

Het doolhof is ook nog steeds wel een uitdaging. Om te beginnen om het vrij van onkruid te krijgen en houden. Ook omdat rondom inmiddels het onkruid flink was gegroeid ten opzichte van hoe het er uitzag toen we het aanlegde. Maar inmiddels hebben we dat redelijk on controle. Tussen alle palen zijn inmiddels ijzerdraden gespannen. Ook in ieder geval een op de stoppers die het daadwerkelijk tot een doolhof maken. Later in het jaar, als de planten wat minder aandacht nodig hebben, gaan we weer verder met het afmaken van het doolhof.

Weer of geen weer, de harde kern van de vrijwilligers komt iedere zaterdag toch wel, want ja, er is in de tuin altijd wel wat te doen. Dus we kijken al weer uit naar de komende weekenden. Kom je ook eens langs (vanaf 10:00 in de tuin, 09:30 aan de koffie).