En dan is er een doolhof … bijna

Zaterdag 31 maart

Ook de afgelopen weken hebben we weer hard gewerkt aan vooral het fruitdoolhof. We hebben duidelijk iets op de hals gehaald ;-). Maar goed dan heb je ook wat:

  • 10-tallen soorten fruitstruikjes
  • 103 palen in de grond
  • een heus doolhof in de vorm van een peer
  • een tippie

Ja, we doen het wel ergens voor! En het resultaat in natuurlijk ook nog even afwachten of alle struiken aan zullen slaan (want die hebben wel wat te leiden gehad). Ja, we zijn er best wel trots op: een flinke klus wie we met alle vrijwilligers, familie en vrienden voor elkaar hebben gekregen.

Het doolhof staat!

Zijn we dan klaar? Nou nee. Want al staan alle struiken en alle palen in de grond, dat betekent nog niet dat het doolhof ook al als doolhof kan functioneren. Het kwam natuurlijk bij het planten van de verschillende struiken al aardig nauw kijken hoeveel planten van welke soort per strekkende meter moesten worden geplant. Sommige stukken van het doolhof zijn daardoor al wat minder goed af te snijden en andere stukken juist heel makkelijk. In het eerste geval staan er al wat grotere struiken die bovendien niet zo snel groeien. Op andere plaatsen staat slechts een enkel klein plantje waarvan het de bedoeling is dat het juist heel veel groeit. Best wel een gepuzzel!

Maar ook als het allemaal groeit en bloeit is het nog geen hecht geheel. De meeste soorten moeten we bovendien gaan geleiden zodat het doolhof op de paden ook werkelijk toegankelijk blijft. Tussen de palen moet dan ook een aantal ijzer draden worden gespannen. Dat zorgt er uiteindelijk ook echt voor dat niet meer kan worden afgesneden.

Zie de foto hiernaast. Dus dat is passen en meten met ijzerdraad. Stukje bij beetje vast zetten met krammen en zorgen dat de struiken allemaal goed geplaatst zijn ten opzichte van het draad. Stukje bij beetje komt het er wel.

Al gaat het ook wel eens scheef:

Dat roept wel gelijk vragen op voor specifieke vrijwilligers: we zouden nu op zoek moeten naar iemand die een hamer linkshandig kan hanteren. Want in een aantal gevallen kwamen we met de rechtshandigen gewoon niet uit …

De komende weken zullen we dus nog wel regelmatig in de weer zijn met ijzerdraad.

Maar we moeten nu ook eens aan het werk in de rest van de tuin. Want doordat we door de weersomstandigheden de afgelopen weken achterstand hebben opgelopen bij het maken van het doolhof is ook het werk in de rest van de tuin blijven liggen. Dat wordt dus werk verdelen. En hoe meer handen hoe makkelijker het verdelen is dus bij deze ook maar weer eens de oproep doen om eens te komen kijken.

Oh ja, de ooievaars zijn druk bezig met hun nest. Het lijkt er dus op dat ze het weer gaan proberen dit jaar. Hopelijk dit keer zonder hinder van mensen die bomen omzagen op momenten dat het niet mag ……..