Nieuwe (ver)gezichten

Zaterdag 18 November

Al een tijdje geleden dat we hier van ons hebben laten horen! Dat betekent niet dat we er niet zijn, laat dat duidelijk zijn. Onze vrijwilligers houden, ook nu trouw iedere zaterdag vol!

Nieuwe en oude gezichten, en verschillende maten zeis…

Leuk daarbij is dat we langzaam maar zeker steeds weer nieuwe gezichten zien. Mensen horen (van ons of via via) waar we mee bezig zijn, komen eens kijken en komen dan wel eens helpen. Uiteraard is niet iedereen er iedere keer bij, maar dat is ook helemaal niet nodig. Ieder doet wat hij/zij kan en wil doen en samen bereiken we alles wat we willen bereiken. Zo dat moest even gezegd worden :-).

Wat hebben de afgelopen weken dan gedaan?

Veel. Om te beginnen zijn we zoals we een aantal weken geleden al hebben laten zien weer verder aan het uitbreiden. Dat betekent dus veel meer grond bewerken dan we tot nu toe hebben gedaan. Voorbereidingen voor de komende seizoenen zijn het nu nog, maar daar gaan we dus de vruchten van plukken in de komende jaren. Om dat werk ook niet allemaal voor niets te laten zijn, moeten we ook wat verder vooruit kijken. Want nu spitten is goed voor de grond. Maar als we dan niks doen dan staat er binnen de kortste keren weer onkruid op en kunnen we opnieuw beginnen. Dus we dekken nu grote stukken af met worteldoek. Wel water doorlatend want dat heeft de grond wel nodig.

Verder halen we de oude bedden waar niks meer in staat ook echt leeg. En de aardbeienbedden van dit jaar moeten ook leeg, de stekken voor volgend jaar zitten al in de bedden ernaast. Waar nu de oude aardbeien staan moeten volgend jaar dus de groene blad groenten komen. Zo schuiven we alles steeds per jaar of per twee jaar op. Door deze vruchtwisseling hopen we de grond gezond en gevarieerder te houden/krijgen. De grond in de Proevtuin is wat dat betreft ook alles behalve homogeen. Dat merken we vooral bij het spitten heel erg goed. Er zit zandgrond tussen maar ook zware kleigrond en alles wat daar tussen zit. Sommige stukken krijg je bijna  geen spade in, in andere stukken zak je, zeker als het wat harder geregend heeft zoals de afgelopen weken weg. Onze laarzen wegen soms kilo’s meer!

We komen tijdens het werk ook wel de nodige dieren tegen. Wormen tijdens het

Zoekplaatje

spitten natuurlijk en wacht dacht je van deze bezoeker die net aan de zeis ontsnapte:

Ook zijn we met de ‘vaste kern’ steeds verder aan het bedenken wat we komend jaar willen doen. Welke groenten, wanneer? Hoe maken we het ook voor de verschillende doelgroepen aantrekkelijk om te komen, naast de eigenlijke opbrengst aan groente en fruit? Een leuke puzzel waar we hopelijk volgende maand echt iets van kunnen laten zien.

Dat is dus het werk voor onze toekomst. Maar ook het werk in het nu gaat gewoon door. Er kan dus nog steeds geoogst worden: spruiten, snijbieten, een heel klein beetje broccoli en de laatste pompoenen zijn weer geoogst. De komende tijd zal daar nog wel wat spinazie en veldsla bij komen die we later hebben gezaaid.

Hier merken we niet zoveel van …. en waarom op 3/11?