Op weg naar de winter en Natuurwerkdag

Proevtuinieren is van alle seizoenen. Na de overvloedig hete zomer, is het nu een herfst die maar geen herfst wil worden. Maar we moeten nu toch echt gaan denken aan de winter, want ook de eerste wat koudere nachten komen er aan.

Pomp in delen

We zijn daarom in de Proevtuin aan het winterklaar maken begonnen. De afgelopen weken hebben we daar een begin mee gemaakt. Om te beginnen moeten we ook aan ons materiaal denken. De waterpomp, die we deze zomer zo nodig hadden, moet beschermd worden tegen vorst. En in de open lucht en gebruik heeft ook de verflaag wel wat te leiden gehad. Dus de pomp gedemonteerd …

Lege paal van de pomp

Daar is inmiddels, zoals we al veel langer van plan zijn met de Proevtuin, ook meer hulp bij gekomen van de kant van Reinaarde. De mannen en vrouwen helpen nu om een paar grote klussen te doen, met name met het maaien van het hoge onkruid in rondom het doolhof. Een flinke klus om te doen.

De vrijwilligers zijn intussenĀ bezig met het laatste beetje oogsten wat er nog in de grond zit en dan zorgen dat de bedden leeg worden gemaakt, onkruid vrij en afgedekt. Afgedekt met zeil of afgedekt met compost van onze eigen composthoop. Dat laatste moet de komende weken nog gebeuren.

Op 3 November was het natuurwerkdag. Als Proevtuin hadden we ons ook aangemeld om deel te nemen, zodat we wat extra handen zouden hebben. Nou, dat is wel gelukt. Door verschillende oorzaken hadden we ineens 16 mensen in de Proevtuin rondlopen! En wat een enthousiasme!. Er is hard gewerkt:

  • 4 bedden winterklaar gemaakt (onkruidvrij en kanten afgestoken)
  • De fruitstruiken langs het hek winterklaar gemaakt (onkruidvrij en bedekt met bladeren)

    Het doolhof is af(?!)

  • In het doolhof en tussen alle bedden gras gemaaid
  • Onder de tafel opgeruimd
  • Alle draden zijn gespannen in het fruitdoolhof
  • Alle struiken zijn opgebonden in het fruitdoolhof
  • Het gras tussen de fruitstruiken in het doolhof is getrimd

Even pauze voor koffie/thee

En ook niet onbelangrijk: 16 mensen hebben een leuke gehad en hebben enthousiast kennis gemaakt met de Proevtuin! Zegt het voort!

Vrijwilligers aan het werk