Pauze? Nee hoor!

Vrijdag 29 december 2017

Het is even stil geweest op deze blog. Mocht je denken dat dat ook betekent dat er niet gewerkt is in de Proevtuin … dat is allerminst het geval. Dus hier even een korte samenvatting van wat er de afgelopen weken gebeurd is.

Om te beginnen is er gewoon hard gewerkt. De vrijwilligers van de Proevtuin, zeker een aantal diehards, gaan gewoon ieder zaterdag door. We hebben ons nog maar een keer echt laten tegenhouden door het weer, maar toen gold er ook gelijk in het hele land code oranje :-). Dat was dus niet het beste moment op naar de tuin te moeten glibberen laat staan dat we dan een schop of vork de grond in hadden gehad. Maar verder is er dus vooral al veel gedaan om de tuin weer klaar te krijgen voor de komende seizoenen.

We zijn ook gestart met het reorganiseren van de compost hoop. Want die lag voor het beheer van de oeverranden (de Proevtuin is immers een eiland binnen het Natuurkwartier) wat te dicht bij. En bovendien konden we die voor een betere compostering van ons ‘afval’ ook beter hoger maken. We hebben dus met een aantal takken die van de willigen elders uit het Natuurkwartier een een stuk gaas een start van een nieuwe compost hoop gemaakt. Door die verplaatsing konden we nu ook gelijk bij de eerste eigen compost die we alvast over een van de bedden hebben verspreid. Goed voor de aarde, en het is gelijk weer even een bedekking.

Ook zijn we weer verder gegaan met het opruimen van de bedden waar we dit jaar zoveel van geoogst hebben, de courgette en pompoen bedden bijvoorbeeld. Wat we nu nog kunnen doen hoeven we in de lente niet meer te doen en geeft ons de ruimte om zo vroeg mogelijk te gaan zaaien wanneer we dat willen/kunnen.

En dan hebben we onder de bezielende leiding van een aantal vrijwilligers gediscussieerd over de plannen voor volgend jaar. We hebben allemaal aangegeven welke groenten en fruit we dit jaar een succes vonden en wat minder en wat we daarnaast nieuw willen of kunnen. Sommige plannen zijn misschien weer wat te ver gezocht voor onze tuin maar in ieder geval willen we voldoende variatie. Nieuw en oud. De vrijwilligers gaan nu het teeltplan verder uitwerken en over een paar weken gaan we dat dan verder bespreken.

Verder zijn er weer wat meer afspraken gemaakt met de andere ‘gebruikers’ van het Natuurkwartier. Stukje bij beetje proberen we meer samen te werken met elkaar, zodat we ook samen meer bereiken. Bijvoorbeeld met de andere tuin/moestuin zodat we bijvoorbeeld het voor kweken in ene tuin doen en de grotere massa in onze Proevtuin. Want ja, zo langzamerhand wordt wel duidelijk dat de grotere lappen grond die we in gebruik hebben en nog gaan nemen wel veel kan opleveren. En andersom heeft het in ieder geval ook al opgeleverd dat de stekjes van de aardbeien plantjes (die door het zachte weer aan het begin van de herfst al weer flink waren uitgelopen) nu zijn geplant in de moestuin. Gered van die composthoop overigens :-).

Afijn, genoeg gedaan dus de afgelopen weken. Nog een zaterdag te gaan dit jaar (morgen) en hoewel het weer er op het moment dat we dit schrijven (sneeuw, regen) nog niet echt uitnodigend uitziet zullen we er vast wel weer zijn.

Mede namens alle vrijwilligers van de Proevtuin een fijne jaarwisseling en een voorspoedig 2018.