Aardbeien in overvloed …

3 juni 2017

De Proevtuin is (op dit moment) vooral een vrijwilligers project. We willen meer en dat gaat er ook wel van komen. Maar op dit moment doen we het met een clubje van enthousiaste vrijwilligers die ieder doen wat ze kunnen en willen bijdragen. Sommige weekenden zijn we dan met wat minder mensen. Dat is natuurlijk helemaal niet erg, daar heet het ook vrijwilligerswerk voor. Het moet ook voor iedereen leuk blijven en we hebben er ook allemaal nog een leven naast. In dit weekend had dat alleen wel tot gevolg dat twee van ons een beetje tot de gelukkigen behoorden. Want nadat we vorige week al de eerste paar aardbeien hadden geplukt was het dit weekend echt raak. Bijgaande foto is maar een deel van de oogst, we hebben alles bij elkaar op zaterdag zo’n 7 kilo (!) aardbeien geplukt.

En omdat er veel werk was, zoals we al eerder schreven groeit alles goed, ook het onkruid, zijn we op zondag nog even verder gegaan en ook toen konden we al weer een aardige oogst meenemen. Ze zijn dan wel gauw rijp, dus het is zaak om ze snel op te eten (dat hebben we nu vooral gedaan) of snel te verwerken. Tips voor aardbeien recepten (taartjes of anders, vegan) welkom!

Ook de witte radijs was toe aan oogsten. We hebben nu ongeveer de helft (om en om) van de radijs eruit gehaald. Toen we ze een paar weken geleden probeerden waren ze nog te scherp van smaak. Dat was nu een stuk beter. Wel is de structuur van de radijs veranderd. Dat maakt een deel minder eetbaar. Moeten we deze radijs voortaan toedekken wanneer ze boven de grond komen? Eens goed uitzoeken hoe dat zit.

Dat hebben we bij de aardappelen nog niet hoeven doen. De soorten die we nu hebben blijven goed onder de groen. De eerste inspectie lijkt het erop dat we over een paar weken al weer een flinke oogst aardappelen krijgen!

Leuk om te vermelden is ook dat een van ons zaterdag ineens spontaan hulp kreeg van een jonge voorbijganger. Die had ons al ontmoet op de duurzaamheidsmarkt en lentefeest en reed zaterdag ochtend lans de Proevtuin. Toen hij zag dat een van onze vrijwilligers daar nog alleen aan het werk was kwam hij spontaan helpen. Leuk en van harte welkom!

Het dit weekend een weekend van gasten. De ganzen, met jongen, kwamen langs, al was dat alleen over een klein stukje van ons landje. We hadden een kraai (denken we :-)) op bezoek die in onze kruiwagen kwam rommelen. En uiteraard hebben we onze vaste gasten. De ooievaars hebben 4 (ja echt, vier!) jongen en die worden nu snel groter. Ook zodanig dat je echt goed kunt zien. Goed dichtbij komen, dat lukt ook met een goede camera nog niet voldoende. Of we hebben het gewoon te druk met het op orde houden van de tuin. Dat kan ook natuurlijk ….