De kracht van een biologische tuin …

Zaterdag 17 juni

Deze week stond in het teken van … de dieren. Zoals we bij het voorgaande bericht al aangaven bleek de verwoesting van vorige week te wijten aan de biggetjes van de kinderboerderij. Deze week hebben ze nog een keer weten toe te slaan waardoor ook nu de werkzaamheden in de tuin voor een deel in het teken stonden van herstel.

Maar ook nu wil ik me voor al op het positieve richten. Want de verwoesting die de biggen hebben aangericht (en hopelijk na de maatregelen van kinderboerderij en gemeente nu niet meer kunnen aanrichten) noodzaakte ons om wat beslissingen te nemen. Om te beginnen met het opruimen van de aardbeien en de knoflook. Die laatste staat tussen de aardbeien om de slakken weg te houden.

Maar een deel van de knoflook planten (het loof) was geknakt. Wat daarmee te doen? Nou eigenlijk heel simpel. Afsnijden boven de grond. Want dat ‘loof’ is eigenlijk verwant aan prei en kan dus ook op dezelfde manier worden verwerkt. Alleen heeft het dan een smaak van knoflook. Daarmee hebben we maar weer eens laten zien dat de kracht van ecologisch tuinieren ook zit in het gebruik en hergebruik van delen van de plant die je verbouwd. In de industrie is de teelt gericht op alleen maar dat ene: de knoflook bol (zie de foto’s vorige week). Maar ook wat boven de grond uit komt is prima te gebruiken. En door de geknakte stelen af te snijden hebben wel ook bollen die nog inde grond zitten de gelegenheid gegeven om de laatste energie in die bollen met teentjes te stoppen. Volgende week hebben we dus een voorraad. En misschien gebruiken we dan een deel van de planten toch nog om zo’n knoflook streng te vlechten…. Maar de kracht ligt ook nog ergens anders. Want de smaken die we tot nu toe hebben geoogst blijken sterker dan wat we gewend zijn uit de schappen van de supermarkt. Dat is niet verwonderlijk, want sterke smaken zijn niet zo populair in de supermarkt. Maar wij vinden het heerlijk ….Of mijn omgeving het weet te waarderen ga ik merken (knoflook) maar ik proef het in ieder geval goed!

We hebben deze week, net als vorige week vooral op herstel gericht. Dus opruimen, lijntjes spannen, schoffelen. En vervolgens water geven. En bij dat laatste kom je dan langs alle delen van de tuin, ook de delen waar we wat minder vaak langs komen. En dan kom je ineens dit tegen (zie foto rechts).

Tja, dan staan we toch ineens in de tuin weer te glunderen. Want dit is natuurlijk geen oogst. Maar het is wel genieten van de smaak van deze bessen. Ook de bramen en de kruisbessen beginnen nu goed zichtbaar te worden. Het wordt nu dus zaak ook de struiken goed in de gaten te houden de komende weken zodat we ze op het goede moment kunnen oogsten.

Wat de biggen in ieder geval nog ongemoeid hebben gelaten zijn de aardappelen. Dus die doen het nu goed en kunnen we in de komende weken gaan bekijken of die kunnen worden ge-oogst.

Herstel van de tuin betekent ook nieuwe kansen. De nieuwe radijs is ook gezaaid. We hebben koriander (opnieuw) gezaaid. En een van onze nieuwe vrijwilligers had nog wat broccoli uitgeplant :-).

En ondertussen doet ook de sla het goed en komen de door de BSO kinderen uitgeplante courgettes nu als het goed is tot vrucht. Gelukkig hebben we de courgette vrij ruim uitgeplant want in de moestuin (een ander onderdeel van natuurkwartier) staat inmiddels al een flinke courgette ….

Ook met wat we nu verbouwen blijft de omgeving wel wat uitdagingen bieden. Zoals gezegd stond de week in het teken van de dieren. Want nu de biggen als het goed is niet meer op ons stukje land kunnen komen, blijft een uitdaging natuurlijk wel overeind: ook door de lucht kan de tuin aantrekkelijk zijn. Er zijn inmiddels weer de nodige ganzen gesignaleerd. Even kijken wat en hoe we daartegen moeten beschermen ….

De ooievaars? Een jong heeft het in ieder geval niet overleeft de afgelopen week. We zien zeker nog twee jongen… en die worden duidelijk groter…. bijna als hun ouders….