Een man met een zeis …

Zaterdag 12 augustus en zaterdag 19 augustus

Man met zeis …

De afgelopen weekenden was het zover: een man met een zeis aan het maaien (om het even politiek correct te houden, ook een van de vrouwelijke vrijwilligers heeft het uitgeprobeerd, en we gaan echt nog wel wat meer van elkaar leren!). We hebben flink wat werk te doen, en met de rogge van vorig jaar valt het helemaal niet mee omdat die plat is gelopen. Maar we krijgen het langzaam maar zeker onder knie. Na de workshop van een paar weken geleden is het nu vooral een kwestie geworden van oefening baart kunst :-).

Ondertussen gaat ook het oogsten door. Eerst alle peen geoogst zodat het bed waar dat uit kwam weer gereed kon worden gemaakt voor de volgende aardbeien stekjes (wat we dan een week later doen …). En de laatste erwten en kapucijners zijn u ook geoogst. En dus konden nu de planten, die ondank de vele regen van de afgelopen tijd al helemaal verdort waren, worden opgeruimd en het gaas waar het langs heeft gegroeid worden opgerold. Dat is opgeborgen voor volgens jaar… wel nog even de laatste paar stukje struik van de blauwschokkers van de composthoop gered waar nog de laatste peulen aan zitten. Misschien dat daar nog iets vanaf komt voor zaadwinning.

Siamese courgette

We beginnen met de courgettes inmiddels een beetje een luxe probleem te krijgen. We hebben er namelijk zoveel dat we er niet meer tegenaan kunnen eten. En onze vriezers zitten inmiddels ook al vol met soep. Dat wordt dus familie, vrienden, collega’s en verder wie maar wil bestoken met de vraag of ze courgettes willen. En het eind is ook nog niet in zicht wat ondanks in beide weekenden een flinke oogst, waaronder een siamees, groeien er nog steeds nieuwe vruchten aan.

In dit weekend hebben we ook spinazie en postelein geoogst. Minder planten dan we gehoopt hadden, deels doordat we een hoekje in het veld hebben, waar we vorige jaar begonnen zijn, waar net iets te lang de schaduw van een van de mooie bomen in ons veld staat.

We hopen nog een mooie nazomer en hebben in ieder geval nog wat spinazie (andere soort) en veldsla gezaaid in de vrijgekomen bedden. Dan hebben we in het najaar ook weer het een en ander te oogsten.

Komende weken zullen vooral in het teken staan van onderhoudswerk. We moeten de bedden klaar gaan maken voor het volgende seizoen en hopelijk kunnen we nu ook het andere deel van het veld rijp maken voor verbouwing. Zodat we volgend jaar het hele veld kunnen gebruiken. Maar dan mag er dus eerst nog gemaaid worden …

En de ooievaars? Die hebben we niet meer gezien dus die lijken nu echt uitgevlogen.

Nagekomen bericht: de gemeente heeft op de klacht over het werk aan de bomen tijdens het broedseizoen ter harte genomen. Hopelijk gaat dit de komende jaren beter. Of liever nog: hopelijk hoeven de komende jaren geen bomen te worden omgezaagd in de buurt van de Proevtuin …