Herfst is ook een zaaitijd …

Zaterdag 30 september

Dit keer een herfstige dag met verschillende gezichten. Beetje regen gehad maar ook lekker weer om weer hard te kunnen werken in de tuin. Door de regen wel vroegtijdig gestopt, maar dan maak je dat zondag gewoon even af :-).

Dat moest even, want we hebben weer eens een nieuw plannetje bedacht. Waar we al weken bezig waren met oogsten of maanden, zoals met de courgettes, bedachten we afgelopen week dat het misschien ook nog wel leuk is om weer wat te zaaien. Zaaien in de herfst???? Na enig onderzoek bleek dat niet eens zo’n gekke gedachte. En tot onze verrassing hadden we nog zaad ook dat in oktober gezaaid kan worden. Dus ook later in het jaar hopen we een spinaziesoort te kunnen eten uit onze Proevtuin.

Maar voordat je iets kunt zaaien moet je natuurlijk wel weten waar. In de Proevtuin passen we vruchtwisseling tussen de bedden toe dus het is nu steeds zaak om goed te plannen wat waar moet gaan groeien. Laatst met het overplanten van stekjes van de aardbeienplantjes (wat overigen prima is aangeslagen) zijn we dus in feite met de aardbeien twee bedden op geschoven. De oude aardbeienplanten stonden er echter nog, mede om onkruid te onderdrukken. Maar dat zijn dus de bedden waar het komende jaar de groene blad groente moet gaan groeien. Met de spinazie die we dus nog in oktober kunnen zaaien is dat dus de aangewezen plaats. Dus: eerst de aardbeien eruit, egaliseren en dan kan gezaaid worden. Maar dat is dan wel makkelijker gezegd dan gedaan. De aardbeien zijn niet zomaar de grond uit. Wat bovendien (opnieuw) opviel was hoe migrerend de aardbeiplant is. Want terwijl je een aardbei plant uit de grond los probeert te krijgen trek je in feite ook aan een hele bos uitlopers. En dan merk je dat die in de knoop zitten met heel veel andere uitlopers. En dat die uitlopers ook onder het gemaaide gras van de paden tussen de bedden onzichtbaar zijn overgestoken. Al met al dus een pittige klus. En we verwachten eigenlijk niet dat we in de bedden waar de aardbeien afgelopen jaar hebben gestaan weer helemaal aardbei-vrij zijn komend voorjaar …

Verder dit weekend vooral het gebruikelijke onderhoud: maaien en onkruid te lijf. En geloof het of niet, zelfs nu weer een paar wat kleinere courgettes en wat pompoenen geoogst. De grote pompoenen laten we nog even liggen die zijn (misschien) voor  halloween.

Komend weekend is het zaaitijd dus. Maar vooral: even het grote werk doen. Het deel dat met de zeis gemaaid is moet machinaal worden gemaaid en gefreesd en als het lukt (in verband met het weer en de beschikbare tijd) kunnen we misschien ook een stuk van het veld dat we niet gebruiken maaien.

N.B. Nog even zonder foto’s. Dat om site technische redenen ….