Herfstig

Zaterdag 16 september

Glimmende pompoen

het is de laatste weken goed te merken dat de herfst er aan zit te komen (op het moment van schrijven is het zelfs al zover :-). We worden nat tijdens het werk, de groenten glimmen door het regenwater (zie hiernaast) en sommige planten beginnen ook de slinken. Je ziet dus echt dat de natuur zich ook aan het voorbereiden is op het najaar. Dat merk je met name ook omdat bijvoorbeeld de pompoenen allemaal veel zichtbaarder worden. Dat is deels te danken aan de felle oranje kleur maar ook aan het feit dat de planten nu ineens een stuk ‘opener’ zijn.

Open gegroeide pompoen.

Maar voor een tuinder hoort dat er natuurlijk ook gewoon bij. De afgelopen week hebben we zelfs wel een forse mijlpaal bereikt. Want het achterste deel van het veld dat we nu in gebruik hebben is nu weer echt kaal.

leeg veld…

Althans, ontdaan van alle hoog opgelopen onkruid en van veel van het platgetrapte graan.  De mannen en vrouwen met de zeis hebben dus goed werk verricht. En alles wat er met de zeis is gemaaid is ook opgeruimd en naar onze composthoop gebracht. Een stevige klus maar toch mooi dat we dat weer hebben gedaan. 

Nu wordt het dus zaak om daar ook echt helemaal kaal te maken door het te ploegen en om te spitten. Het ploegen doen we dan waarschijnlijk wel machinaal, en met extra hulp van buiten. Maar daarna wordt het voor ons weer zaak om het vrij te houden zodat we ook dat deel van het veld kunnen gebruiken.

Te maaien ….

Uiteraard blijft het wel onze ambitie om ook de andere helft van het totale weiland ook te gaan gebruiken. Dat ziet er nu zo uit (zie foto rechts). Overigens, ook dat begint te slinken, ook het onkruid is zich aan het voorbereiden op wat komen gaat. Dus het raadsel van deze week is: wanneer is het beste moment om hier iets mee te doen?

De spruiten hebben nog even de tijd nodig. Dat zijn natuurlijk ook eigenlijk winter groenten, maar de eerste knopjes waarvan we verwachten dat het spruiten

Spruiten of geen spruiten …

worden zijn wel goed zichtbaar. Bijgaande foto is van een paar weken terug. Aan de waterdruppel kun je zien hoe klein het nog is … We zijn benieuwd hoe het er komend weekend uit ziet.

Ook nog even voor de volledigheid: er komen nog steeds courgettes van de planten, de over gezette aardbeien plantjes doen het goed dus die zijn ook klaar voor de winter. En het gras … dat is gemaaid. We moeten echt gaan uitkijken dat we het niet te netjes maken. We zouden zomaar kunnen gaan denken dat we kunnen tuinieren ….