Joekels … en chocolade

Zaterdag 5 augustus

Het is oogsttijd. Dat hebben we de afgelopen weken al vaker opgemerkt. En ook deze week was het weer raak. We konden onze ogen nauwelijks geloven hoeveel courgettes er ook deze week weer aan zaten. Wat gaat dat hard! Een van ons had zelfs een courgette van 4 kg. Veel te groot natuurlijk, en daar wreekt zich misschien een beetje het feit dat we als vrijwilligers groep momenteel bijna alleen op zaterdag kunnen werken. In een week kan het echt zo hard gaan blijkbaar, waardoor het doorschiet. Maar er zaten er ook voldoende bij die wel mooi slank en rijp waren dus we hebben het netjes verdeeld. Die grote voor de soep, de kleinere voor andere gerechten….

Ook verschillende pompoenen zijn al rijp. dus ook die hebben we geoogst. En er blijven erwten en kapucijners van de struiken komen.

Peulen drogen …

Een paar weken terug hebben we het gehad over vooruit denken. Wat daar ook bij hoort is: wat doen we met het winnen van zaden? We willen in de Proevtuin duurzaam, biologisch werken. We zijn de afgelopen periode dus begonnen met biologische zaden te kopen en die te gebruiken in onze tuin. Maar hoe gaan we daar nu mee verder? We zullen om de paar jaar wel eens nieuwe zaden moeten aanschaffen, omdat het ook niet goed is om steeds dezelfde familie te gebruiken. En dat komt waarschijnlijk ook de oogst niet ten goede, dat bleek dit jaar waarschijnlijk ook bij de aardappelen die we hadden gepoot uit de oogst van vorig jaar. Maar het is dus wel zaak om zaden te winnen uit wat we oogsten. Voor de erwten en kapucijners hebben we nu dus een deel op zij gelegd. Het is nu alleen even kijken wat het beste werkt … eerder al de nodige erwten uit de peul gedroogd, en nu drogen we eerst de peulen.

chocolade….

Ik wil het deze keer ook nog even over iets anders hebben. Naast dat de Proevtuin de doelstelling heeft om biologische voedsel te verbouwen voor ons eigen gebruik en misschien in de toekomst ook voor andere doeleinden en het zichtbaar te maken daarvan, is de Proevtuin ook een ontmoetingsplek. Daarom laten we in de mails die geĆÆnteresseerden iedere week krijgen (stuur even een mailtje naar info@proevtuin.nl als je ook op die manier op de hoogte wilt blijven) ook altijd weten om welke tijd we starten en dat we dan, meestal om 9:30, beginnen met koffie en thee. Voor sommige van ons is die koffie ook gewoon bittere noodzaak :-). Maar waar we ons ook wel allemaal in kunnen vinden is onze smaak van chocolade. Vooral deze (zie afbeelding) is favoriet. Er is al geopperd om cacao te telen maar dat zal niet lukken denken we. Dan houden we het dus maar even bij het eten ervan …. ook dat hoort bij het samenwerken in de Proevtuin!

Nog twee nagekomen berichten:

  • Een zeis is aangeschaft, daar gaan we binnenkort ook mee aan de slag.
  • De ooievaars zijn nog steeds in de buurt, naar het laat aanzien met nog een jong. Wat er met de andere is gebeurd na de perikelen met de bomen in de buurt van de tuin vorige week is nog steeds niet helemaal duidelijk.