Vooruitdenken

Zaterdag 15 en 22 juli

Twee weken in een. We lopen dus een beetje achter met de berichtgeving. Iets te veel andere levensgebeurtenissen hebben de afgelopen weken even de berichtgeving van de Proevtuin stil gelegd. Niet het werk in de tuin zelf, want dat gaat uiteraard gewoon door….

oogsten …

Deze week weer een beetje een filosofische insteek. Recent stond in de klant in het wetenschap katern een artikel dat wetenschappers hebben aangetoond dat kraaien vooruit kunnen denken. Net als alle mensapen, waarvan de tuinder een hele bijzondere subgroep is. Want ook tuinders, ook wij in de Proevtuin, zijn eigenlijk altijd met de toekomst bezig. Je werkt in het heden maar altijd met een doel voor ogen.

Dat begint natuurlijk met de cyclus van voorbereiding, zaaien, groeien en uiteindelijk oogsten. De afgelopen weken hebben we wat dat betreft weer veel mogen genieten van het vooruitdenken eerder dit jaar. Want de oogst is goed de laatste paar weekenden:

  • Aardappelen
  • Erwten
  • Blauwschokkers (kapucijners)
  • Bramen
  • Bessen
  • Wortelen
  • Courgettes

Vorige week ….

Best wel een lijstje toch?! Vooral

… en deze week

de courgettes hebben ons verbaasd. Vorige week nog niks bijzonders, en deze week ineens 5 fors uitgevallen courgettes en verschillende die we binnenkort moeten kunnen oogsten.

deel van de oogst

Maar ook de wortelen zijn prima. Nu is het hier vooruitkijken veranderd van de kleintjes eruit halen zodat de buren kunnen groeien naar de grote eruit halen zodat de buren kunnen groeien. Subtiel verschil!

De eerste wortelen

En ondertussen zijn we dus ook nog bezig met het oogsten van de volgende lading aan erwten, kapucijners en aardappelen. En in de tussentijd groeit ook de koriander goed, worden de pompoenen groter en beginnen de snijbieten en de tweede lichting radijs boven de grond te komen.

Maar vooruit kijken is niet alleen maar kijken naar de seizoenen. We kijken nu ook alvast naar volgend jaar. Wat willen we nog meer? Welke gewassen moeten we volgend jaar een bed opschuiven en wanneer doen we dat?

Dat start dus met de aardbeien. Als je deze pagina een beetje gevolgd hebt dan weet je dat een paar van ons een (1) week heeft kunnen genieten van een geweldige aardbeienoogst. En toen was het over. Maar de aardbeien kunnen we niet laten staan. Die moeten naar het volgen de bed, waar dit jaar de aardappelen hebben gestaan. Dat betekent dus in deze tijd van het jaar: aardappelen eruit (in drie weken, want we hebben ze ook niet allemaal op hetzelfde moment gepoot) en stuk je bij beetje stekjes zoeken van de aardbeienplanten. De besten hebben we nu overgezet in het bed van de aardappelen. Het voordeel om dat nu te doen: als een stekje onverhoopt niet aanslaat kunnen we een week later een nieuw stekje plukken.

Vooruit kijken is ook: wat doen we met de delen van ons veld dat we nu nog niet in gebruik hebben genomen. We kunnen nog steeds meer vrijwilligers gebruiken want we hebben meer land dan we nu aankunnen. Langzaam maar zeker merken we wel dat we ook met de huidige ploeg meer kunnen dan we dachten. Dus moeten we ook de stukken land waar we nu nog rogge hebben staan en ook de tweede helft, die nu nog geheel overwoekerd is met onkruid, gaan betrekken in onze plannen. We hebben tot op heden alles met klein materieel gedaan en dat willen we eigenlijk wel zo houden . Dus is een van onze vrijwilligers (ondergetekende 🙂 naar een zeis-workshop geweest. Zo’n zeis is, als je eenmaal door hebt hoe dat werkt, best een handig gereedschap. Dus mocht je binnenkort iemand in het natuurkwartier tegenkomen met een zeis: dat is niet Magere Hein, maar een van de vrijwilligers van de Proevtuin!

En de ooievaars … die vliegen nog steeds niet uit ….