Wat een heerlijk weekend …

Zaterdag 20 mei en Zondag 21 mei.

Een beetje later dan anders maar toch nog een verslag van het afgelopen weekend. En wat voor een weekend!

Allereerst zaterdag ‘gewoon’ weer aan het werk. Eerst even wat puntjes op de i zetten voor de volgende dag maar daarna de tuin in met z’n allen. Want het is heerlijk weer geweest de afgelopen week en dat is in de tuin ook goed te merken. Alle groente groeit nog steeds goed. De eerste (nog wat bleke aardbeien) zijn gesignaleerd …

… de erwten en kapucijners groeien nu tot echte plantjes uit …

 

 

 

 

… en het werd nu toch echt wel tijd dat de kweektunnel over de andijvie werd verwijderd. Want de tunnel werd nu dus veel te klein. Het resultaat:

Leerpuntje: eerder de andijvie oogsten :-).

 

 

 

 

Ook de kinderen van de buitenschoolse opvang zijn door de weeks weer bezig geweest waardoor er spinazie is gezaaid en alles weer netjes water heeft gehad. En natuurlijk ook leuk voor de kinderen is dat de potjes waarin courgettes zijn gezaaid inmiddels ook plantjes in staan waardoor die over een of twee weken ook in de volle grond kunnen worden gezet. Op deze manier wordt het voller en voller. En kunnen we de komen de weken niet alleen werken aan het verwijderen van het onkruid (ja dat gaat natuurlijk ook gewoon door) maar ook al eens gaan denken aan wat oogsten.

Maar dat was niet het enige wat ons zaterdag bezig hield. Want als duurzame, biologische voedseltuin die bovendien onderdeel is van het Natuurkwartier in park Oudegein, konden we niet ontbreken op het Lentefeest anex duurzaamheidsmarkt die een dag later in datzelfde Natuurkwartier werd gehouden.

Daarvoor vonden we alleen wel dat we de tuin wat toegankelijker gemaakt mocht worden. Want op het deel van het veld waar we nog niet verbouwen begint het meer op een wildernis te lijken. Dus: maaien maar …

 met dus als resultaat dit keurige pad ….

De vrijwilligers hebben samen bedacht dat we een grabbelton voor jong en oud wilden houden. Voor de kinderen met plaatjes van de groenten die al zichtbaar zijn met de bedoeling dat ze die in de tuin zelf zouden opzoeken. En voor de ouders/volwassenen stellingen over wat wel en niet van toepassing is op het biologisch verbouwen van  voedsel, de Proevtuin en vrijwilligerswerk.

Allemaal met als doel: kinderen kennis te laten maken waar hun voedsel vandaan komt, en met volwassenen in gesprek te raken en de te enthousiasmeren voor de Proevtuin.

En toen kwam de duurzaamheidsmarkt. En wat waren we na afloop moe (misschien zelfs wel vermoeider dan van het werken in de tuin). Maar wat een fantastische dag hebben we gehad! Veel enthousiasme over de tuin. Leuke reacties van de kinderen en van veel van de geïnteresseerde volwassenen. En hopelijk een paar nieuwe vrijwilligers. Graag tot zaterdag 🙂 !

Het was natuurlijk al lekker dat we zondag de hele dag prachtig mooi weer hadden. En als je dan veel gelijkgestemde mensen ontmoet die allemaal een ding anders (het motto van de duurzaamheidsmarkt dit jaar) gaan doen dan werkt dat zeer motiverend. En we hebben veel positieve reacties gehad, ook op de zelfgemaakte biologische hapjes. Helaas nog niet zo veel uit eigen tuin maar des al niet te min toch zeer geslaagd. We waren zelfs sneller door de voorraad koekjes heen dan we hadden verwacht. Waren de stellingen dan toch te makkelijk?

Al met al kijken we terug op een zeer geslaagde dag. Dank dus aan de vrijwilligers die ook hun zondag nog eens op offerden. Overigens niet alleen die van ons, ook de andere vrijwilligers die op de duurzaamheidsmarkt stonden hebben hun stinkende best gedaan, dus ook daarvoor was het een geslaagde dag. Op naar de volgende!

Wij gaan natuurlijk eerst komende zaterdag weer verder. Doe mee! Kom  gewoon eens kijken op zaterdag tussen grofweg 9:30 (eerst koffie!) en 13:00. Graag tot binnenkort.

Oh ja … de ooievaars hebben jongen! Helaas nog geen echt goede foto’s om dat aan te tonen, hopelijk volgende week….