Wiskunde in de natuur …

Zaterdag 8 juli 2017

Soms verbaasd de natuur je met de manier waarop een en ander groeit. Bijna met wiskundige precisie. Dat viel dit keer inde tuin om toen we besloten dat de erwten geoogst konden worden.

… netjes verdeeld

Zowel de erwten als de kapucijners zagen er mooi uit. De laatsten zijn zelfs top zwaar aan het worden…. maar naar ons idee nog niet echt rijp.

… en helemaal vol

De erwten echter wel. Om dat te controleren moet je er natuurlijk in de tuin wel alvast een paar openen. en daar viel al op dat de natuur vrij precies werkt. Want ieder peul die we open maakte zag er uit als op een van de twee bijgaande foto’s. en dat bleek thuis bij het verder doppen ook keer op keer. Al met al dus een lekker maaltje aan erwten. 

Erwten oogst gedopt ….

Dat was dus de eerste maaltijd voor deze week :-).

En er was meer te oogsten deze week. Wat bijvoorbeeld te denken van de eerste aardappelen? De planten stonden er goed bij en bij de eerste inspectie kwamen we ook al wel een aantal flinke aardappelen tegen. Dus tijd om ook daar de riek in de grond te steken en eens te kijken wat de aardappel oogst ons dit jaar oplevert. De uitslag: mooie aardappelen al hebben we wel het idee dat het er minder zijn dan vorig jaar. Start van de aardappeloogst.Maar dat kan natuurlijk ook komen doordat we een iets mindere kwaliteit van aardappelen liggen waarmee we begonnen zijn. De komende weken kunnen we in ieder geval nog wel een flink aantal aardappelen oogsten. Nu moet ik bekennen dat ik niet zo’n hele grote aardappel eter ben dus het gaat mij ook nog even wat moeite kosten om te bedenken wat ik er mee wil doen. Maar dat gaat goed komen, ik heb nog een paar dagen :-).

Bramen

Maar het was niet alleen groente deze week. Ook de bramen en bessen stonden er weer uitbundig bij. We hebben onszelf inmiddels soort van aangeleerd om, na de koffie die een aantal van ons dus hard nodig heeft VOOR dat we aan het werk gaan, eerst een rondje door de tuin te doen om te kijken hoe alles er bij staat. Dan is het natuurlijk een heel lekker (letterlijk!) begin als je een paar bramen en bessen kunt plukken om de ochtend mee te beginnen.

Ander werk dat we deze week hebben gedaan:

  • uitplanten van een aantal pompoen planten. Bij het zaden was het al de bedoeling dat ze meer uit elkaar zouden groeien maar helaas was dat niet helemaal gelukt. Dus een paar planten hebben we er tussenuit gehaald en in een vrij stuk grond uitgeplant. Nog even wachten wat het resultaat is want na het overzetten hadden de verplaatste planten er niet zo veel zin in ….
  • uitzoeken wat nu wat is in sommige bedden. Het blijft toch soms nog een verrassing dat sommige zaden er veel langer over doen om boven de grond te komen en dan dus ook moeten blijven staan terwijl we eigenlijk het bed al een beetje over hebben gegeven en de onkruid veel sneller groeit. We denken in ieder geval de broccoli en de radijs wel te hebben gevonden dus die zijn nu gemarkeerd. Hopelijk kunnen we in de komende weken daar de vruchten van plukken.
  • schoffelen, schoffelen, en onkruid trekken…
  • en last but not least heeft een van onze vrijwilligers eerder in de week ook de maaier weer eens te hand genomen om de paden weer goed toegankelijk te maken. Ziet er weer strak uit. Alleen op sommige paden tussen de bedden misschien de volgende keer iets voorzichtiger :-).

En de ooievaars? De jongen zijn er nog. Wel steeds vaker alleen, maar ze zijn nog niet gevlogen. Dat zal nu toch niet lang meer duren?????